När höstmörkret faller

Sommaren är plötsligt slut och det känns nästan lite skönt med svalare väder och regn. Corona har ju påverkat oss alla och sommaren har för min del till stora delar tillbringats i karantän i vår stuga i Norge. Det har på inte vis varit synd om oss eftersom stugan ligger avsides och även ett normalt år kommer vi inte andra människor nära när vi är där.

Nu när hösten börjar närma sig har jag dock fått insikten att smittläget gör att vi även under det kommande halvåret kommer att få jobba hemifrån. Det ger ju betydligt färre kontakter med andra människor än vanligt och kan ge en känsla av ensamhet. De små kontakterna vet exempelvis kaffemaskinen finns ju inte längre. Inte särskilt kul det inte. För min egen del känns det ändå helt okej. Mycket beroende på att jag under den senaste tiden har varit med om att utveckla en process för en digital arbetsdag. Det är väldigt givande med de sociala kontakterna som man då får och har dessutom visat sig vara ett utmärkt sätt att öka min egen effektivitet. Jag får helt enkelt en massa saker utförda inom ramen för denna arbetsdag.

Det är så bra så nu tar vi nästa steg och tänker oss erbjuda att facilitera detta koncept hos företag och organisationer. Intresset verkar vara stort och vi har ett pilotprojekt inom räckhåll. Så håll tummarna att fler nappar på konceptet. Nedan finner du länk till en presentation av konceptet.

0 Comments

Online workshop för människor i omställning

 

Då var det dags att ta nästa kliv vad det gäller att hjälpa människor mot nya steg i livet. Bakgrunden är att jag i förra veckan fick frågan om jag kunde leda en online workshop där målgruppen är människor som är i en omställningsfas. Workshopen handlar om hur man sätter sig själv i förarsätet på sin resa mot det jobb eller uppdrag som man verkligen vill ha. En resa som jag själv gjorde inom Trygghetsrådets regi för tre år sedan. Så på onsdag kl 14.00 kör jag en kostnadsfri timmes genomgång av hur man kan gå tillväga, och det skall verkligen bli kul att dela med mig av mina erfarenheter! Vill du läsa mer eller delta i workshopen så hittar du all info här: 

https://sweden.asentiv.com/hur-du-slipper-konkurrera-med-andra-jobbsokare/

0 Comments

När oron sprider sig

Igår hade vi återigen en träff i den TALA OM LIVET grupp som jag leder. Gårdagens tema var DÖDEN, ett tema som känns mycket aktuellt. Vi hade ett fint samtal där vi delade med oss av erfarenheter och tankar som vi tillsammans reflekterade kring. Att tala om döden gör vi ju inte så ofta, det känns nästan tabubelagt, men alla de gånger jag har haft temat uppe så har det blivit väldigt bra och innerliga samtal. På grund av virusoro var en av deltagarna med via länk och det fungerade alldeles utmärkt.

De flesta av oss kommer med stor sannolikhet att smittas av coronaviruset och vi vet alla att vi någon gång skall dö men vi har ju ingen erfarenhet av hur det är. Oron för det okända är för många det som verkligen skaver och ofta hjälper det att bara få sätta ord på det. Jag tänker att det nu kan finnas ett större behov än vanligt att få samtala och reflektera kring dessa områden. Vanligtvis träffas jag ju helst på tu man hand men under rådande samhällsläge fungerar möten via internet alldeles utmärkt. Så när livet nu kanske ställs på sin spets så erbjuder jag en möjlighet att vara ett bollplank för tankar om livet och döden.

0 Comments

Att veta vad jag vill och att ta ansvar för min egen situation

När jag lämnade Ericsson för tre år sedan var jag inte helt säker på vad jag skulle pyssla med. Jag hade en vag tanke om att jag skulle fortsätta med mitt specialområde inom konkurrentbevakning av radiobasstationer. Efter lite ledighet satte jag igång men kroppen talade ett tydligt språk att detta var något jag redan hade jobbat tillräckligt med, det var tråkigt och oinspirerande. Jag började då engagera mig lite mer i Trygghetsrådets aktiviteter och kom då att börja en utbildning i hur man aktivt tar befälet över sin egen jobbsökarsituation i syfte att antingen hitta en ny arbetsgivare eller nytt uppdrag som konsult.

Det var inte en kurs i vanlig bemärkelse utan något som mer kan liknas vid ett förändrat förhållningssätt. Frågan som jag först måste bottna var, Stefan – vad vill du göra EGENTLIGEN? Efter ett arbetsliv som hade karaktäriserats av att jag halkat in från den ena positionen till den andra utan att jag egentligen särskilt aktivt sökt några jobb så var det en fråga som fick mig att stanna upp. Vad vill jag egentligen göra med mitt liv? En väldigt relevant fråga, särskilt i det läge som då var med barn som började flyga ut och som inte behöver mig på samma sätt längre.

Det som kom till mig var att jag vill hjälpa människor. Både i deras roll som chefer men också som medmänniskor. Det var själva hjälpandet som sådant som lockade. Helt i linje med vad större delen av min släkt på mammas sida sysslar med. Med detta väl utklarat så blev kursen något helt annat än att bara vanlig katederundervisning. Det handlade om att gå på djupet med sig själv för att sätta grunden och riktningen på vidare liv och sitt jobbsökande. Det ledde bl.a. in mig på vägen mot existentiella samtal där jag under åren kunnat hjälpa helt vanliga människor till bättre självkänsla, självständighet och autenticitet och även i en del fall så att de kan sova betydligt bättre om natten. 

När jag nu fick frågan om jag vill certifiera mig till att på egen hand kunna hålla dessa utbildningar i att ta befälet över sin egen resa så var det självklart att vara med. Förra veckan blev jag så certifierad och nu kan jag hjälpa andra med denna viktiga aktivitet! Det känns väldigt roligt och jag ser fram emot att kunna göra det jag verkligen brinner för, att hjälpa andra människor i en resa mot ett bättre liv. 

0 Comments

På tur i vårvinterfjäll

Att få möta vårvintern i fjällen under en skidtur är bland det bästa jag vet. Jag har gått otaliga turer och övernattat i väldigt många olika STF-stugor. En av mina favoriter är STF Stensdalstugan i Jämtlandsfjällen. Den är relativt nybyggd, mysigt inredd och har en fantastisk utsikt ut över fjällvärlden från köksavdelningen. Dessutom finns en vedeldad bastu att tillgå med fönster ut mot Lillstensfjället. En mer perfekt kombination är svår att hitta. Jag har ju under två tillfällen kört ledarutveckling under en tredagars tur i just det området. Nu till våren kommer vi istället att köra en liknande tur med samtal om livsfrågor. Jag tror att det passar ännu bättre att kombinera ihop samtal om livet med långsamt skidande och med fjällvärlden som inramning. 

I slutet på mars, när vårvintern är som bäst, kommer vi att ta oss på skidor från Vålådalen till Stensdalstugan. Under skidturen bär vi med oss ett samtalstema som exempelvis “vad skapar mening i mitt liv”. Vi skidar, reflekterar på egen hand och utforskar temat tillsammans under gemensamma pauser för lunch och fika på vår färd mot stugan. Väl där inkvarterar vi oss, badar bastu eller bara softar och därefter lagar vi mat ihop och knyter ihop temat för dagen. Dag två väljer vi ett nytt tema, skidar runt i närområdet och lunchar på fjället med samtal och reflektion. Åter till stugan för mer bastubadande, matlagande och samtal. Dag tre fortsätter likt de första två med skillnad att vi åter styr mot Vålådalen och senare hemfärd till Stockholm. 

Erfarenheter från de två mini-retreater vi genomfört på Hellasgården visar hur rogivande en vistelse i naturen är för denna typ av samvaro. Vi har också fått önskemål om att mer tid önskas för reflekterandet och därför känns det väldigt bra att nu kunna erbjuda både mer tid för det utforskande samtalet och mer av vår härlig natur. Man behöver ingen speciell erfarenhet av existentiella samtal för att följa med men en viss vana av längd eller turskidåkning behövs. Så om du vill möta våren i våra vackra fjäll tillsammans med e n liten grupp människor som är intresserade av innerliga samtal så finns här en möjlighet att följa med. Mer information och anmälan finns tillgängligt HÄR!

0 Comments

Sömn, självkänsla, autenticitet och autonomi säljes!

Jag har nu genomfört existentiella samtal med många olika människor under den senaste 18-månadersperioden. När jag talar om för min omgivning att jag sysslar med existentiella samtal så är det nästan ingen som förstår vad jag egentligen håller på med. De tycker mest att det låter “pretto” och flummigt.

När jag nu tittat igenom de samtal jag haft inser jag att jag faktiskt förmedlar något mycket mer jordnära och lättbegripligt i dessa samtal än existentiellt flum. Det mina klienter fått med sig är: Självkänsla, Sömn, Autencitet (att veta vad man vill) och Autonomi (att kunna agera självständigt).

Med ett icke-dömande förhållningssätt har jag haft förmånen att få vara medresenär på klienternas egen resa och sett dem:

  • Få en förbättrad självkänsla och insikt i att de kan vara snälla mot sig själva och att de duger som människa.
  • Få insikt i att det finns en möjlighet till ett förändrat sätt att leva som gör att de kan sova bättre.
  • Sortera bland otydliga krav och egna förväntningar så att de rakryggat kan stå upp för din egen vilja utan att få skuldkänslor.
  • Bli kapten på sin egen skuta och få förståelse för hur de kan styra sitt eget liv.

Våra samtal är en fristad där man kan reflektera utan att bli dömd samt få hjälp att sortera bland både nya och gamla tankar. Det är en fantastisk förmån att få vara med och se när det går upp för klienten att det finns en väg ut ur de skav som var anledningen till att det började våra samtal. Det är det som driver mig att vilja fortsätta med detta och som gör detta arbete så roligt.

Så för de som saknar självkänsla eller god nattsömn, och upplever att de inte vet vad de egentligen vill och tycker att de inte kan styra sina liv så finns jag till hands.

0 Comments

End of content

No more pages to load