Mini-retreat på Hellasgården

Vi kombinerar mitt intresse för djupare samtal om livet med min brorsas kunnande i  yoga och meditation. Vi är ju dessutom intresserade av natur och utevistelse så en stor del av evenemanget är förlagt utomhus med en längre promenad, en stillasittande meditation med utsikt över en sjö och med ett gemensamt reflekterande kring en öppen eld. Vid elden serverade min fru Caisa nyponsoppa, nybakat bröd och svampsoppa. Allt hemmafixat och mycket uppskattat.

Det är typiskt 10 deltagare som till stora delar inte känner varandra sedan tidigare. Vi inleder dagen med en presentation och en genomgång av dagens tema som kan vara “mening” eller mer utvecklat, “hur skapar jag mening i mitt eget liv”? Filosoferna har ju olika syn på detta exv Sören Kierkegaard som säger ” det gäller att finna en sanning som är sanning för mig, att finna den idé som jag vill leva och dö för”. Det är ju stora ord och känns kanske lite jobbigt. En mer nutida filosof, Michael Steger, menar istället att man kan slappna av för ”Mening finns hela tiden – det handlar om att upptäcka den och ta emot de mikro-meningarna som finns i vardagen”. Lite mer lättsmält och begripligt kanhända.

Efter denna inledning kör vi ett lite lugnare yogapass som avslutades med meditation. En härlig start på dagen. Nästa del är en promenad i det vackra Nackareservatet där deltagarna får utbyta tankar med någon de normalt inte samtalar med. Den fysiska aktiviteten och miljön ger en fin verkan på djupet i samtalen. Innan lunch varvar vi ner med meditation på en klippa med utsikt över en spegelblank sjö. Därefter är det endast en kort promenad till den väntande lunchen.

Under och efter lunchen utforskar vi gemensamt i gruppen olika aspekter på temat. Först i lite mer allmänna ordalag för att sedan bli lite mer personliga och dela erfarenheter av vad som ger just mig mening, just nu. Vi kan upplevda en närhet och uppriktig ärlighet och ömsinthet bland deltagarna. Det kan tyckas lite märkligt att vi som inte känner varandra alls kan dela dessa historier mellan oss. Sedan tänker jag att det kanske är just därför vi kan göra det. Deltagarna har ingen roll att leva upp till, ingen fasad att bevara eller försvara utan kan på ett mer sårbart sätt visa sig utan att känna sig hotade eller ifrågasatta. Det är precis det här som gör att jag tycker att det är så roligt att hålla på med detta. Att kunna var med och skapa en miljö som får andra att känna sig trygga där de kan dela med sig till varandra, på riktigt. En härlig känsla. 

Sen avrundar vi det hela. Vi promenerade tillbaka till Hellasgården och avslutar tillsammans med en kort reflektion av dagen. Sedan ingår det även ett bastubad med dopp i Källtorpssjön för de som vill. 

Återkopplingen från deltagarna på de träffar vi har genomfört har varit mycket positiva och vi planerar att göra återkommande evenemang.  

Några kommentarer från evenemanget:
Jag hade en fantastiskt fin söndag tillsammans med er och de andra deltagarna. Jag tyckte allt var så härligt… yogan, meditationen, promenaderna, samtalen, samvaron, maten och elden. Tack snälla!! Jag vill gärna vara med igen.” 

Jag tycker det blev en väldigt trevlig och givande dag! Jättebra med att börja med yoga – och en stunds meditation. Jag gillade också det här att prata med en person som jag inte kände sedan tidigare om meningen i livet under promenaden i skogen. Fantastiskt med att sitta själv och titta ut över sjön.”